En smak av ølkultur

Damer i front: Helgeland Hjemmebryggerfestival går av stabelen i Mosjøen i helga, og fredag var det duket for «Damer og øl» på Nano. Helle Bogen fra Hogna Brygg, Gunhild Kolvereid Tolleshaug som er bryggerimester hos Ringnes, ølsommelier og daglig leder ved Hogna Brygg Liv Bogen, og Hege Ramseng fra Bryggeri- og drikkevareforeningen vartet opp med både brygg og historie.

Foto: Stine Skipnes Av Stine Skipnes   Publisert: 19. oktober 2018, kl. 23:45

 

Hege Ramseng fra Bryggeri- og drikkevareforeningen, er klar i sin tale når hun ønsker 50 damer velkommen til «Damer og øl» på Nano. Det er Helgeland Hjemmebryggerfestival, det er fredag og det sju sorter øl som skal på bordet før kvelden er omme.

 

– Det var damene som sanket urter og brygget øl for 8.000 år siden i Mesopotamia. De drakk det med sugerør, ble glad og salig og trodde det var gudene som sto bak, forteller Ramseng i sitt øl-historiske tilbakeblikk. Siden ble tendensen at kvinnene brygget øl, mens mennene drakk brygget. Nå er det mannfolka som gjør begge deler. Det vil Ramseng ha slutt på.

– Ta tilbake ølet, ta tilbake det sosiale!

 

 

Venner: Stine Nordgaard Bergsnev, Stine Åkvik, Malin Larsen og Renate Garshol Lomsdal koser seg med øl og hverandre.

Selv kommer Ramseng fra Mosjøen, vokste hun opp med besteforeldre som lagde øl i Hattfjelldal, er utdannet ølkelner og har hjerte for både øl, vin og akevitt. Hun forteller at det per i dag er 2.200 norske øl på markedet, og med det introduseres Gunhild Kolvereid Tolleshaug, opprinnelig mosjøværing og bryggerimester hos Ringnes. I tillegg deltar ølsommelier og daglig leder ved Hogna Brygg, Liv Bogen, og Helle Bogen.

Men hvorfor denne interessen for øl?

Vi lar damene svare.

– Øl er jo verdens eldste kulturdrikk, du kan ikke la være å bli interessert i det, sier Ramseng, mens Liv Bogen mener øl er mye mer anvendelig enn vin.

– Det finnes ikke mat som ikke passer til øl. Eller øl som passer til mat, smiler hun.

 

Ingefær: Øl består av over 800 smakskomponenter. Liv Bogen fra Hogna Brygg byr på «Kyoto» – ingefærøl med chili som passer til sodd og sushi.

– Hva er deres favorittkombinasjon?

– Julebokk, pepperkaker og blåmuggost, melder Tolleshaug, mens Bogen går for en skikkelig kraftig stout med sjokolade og friske bær.

– Øl og ost er en fantastisk kombo, tipser Ramseng.

 

Snacks: Damene ble presentert for sju sorter øl med småretter til; ølpølse av rein fra Brurskanken, hjortepølse fra Susendal, focaccia, maltchips, ost og sjokolade.

 

– Når ble dere interessert i øl?

– Da mannen min begynte å brygge hjemme. Jeg fikk også lyst til å prøve og ble helt hekta, sier Liv Bogen.

– Jeg har likt øl bestandig, egentlig, og mener norsk mat skal serveres med norsk øl. I Frankrike og Italia drikker de lokal vin til maten, men når turistene kommer til Norge får de servert en kjip simpel vin til, sier Ramseng.

– All norsk tradisjonsmat passer best til øl, supplerer Bogen.

– Hva er in på ølfronten?

– Nå har det vært surøl veldig lenge, og forskjellige avarter av IPA, sier representanten fra Ringnes.

– Drikker du my øl selv?

– Siden jeg sitter på produksjonssiden har jeg ikke så god anledning til det, men jeg deltar i smakspanelet hver fredag, og kan ta ei øl med mannen min.

– Hvordan er det å komme til Mosjøen og snakke om øl?

– Både artig og skummelt, og så er det kjempehyggelig å bli invitert, ikke minst.

– Blir inspirert

– Hvorfor er dere her?

– Fordi vi vil lære mer om øl, og så vil vi støtte opp når det er noe nytt som arrangeres i Mosjøen.

– Er dere «øldamer»?

 

Jeanette Haugland, Lisa Elvheim Fredriksen, Stina-Marie Utnes Kvandal, Sofie Stensen og Ingvil Øvergård Utnes er blant dem som lar seg friste av «Damer og øl».

– Jeg har faktisk drukket mye øl siden jeg kom til Mosjøen, mens jeg bodde i Oslo drakk jeg mest vin, sier Stina-Marie – opprinnelig fra Leirfjord.

Jeanette forteller at hun har brygget øl hjemme, og invitert venninnene på smaksprøve.

– Vi synes den ble bra. For øvrig er det bra miljø for ølbrygging i Mosjøen, og man blir jo inspirert av andre.

– Kun øl eller øl til mat?

– Kun øl, men til julemiddagen er det øl. Vi må kanskje kutte ut vin, det sies jo at det er bedre med øl til ost og kjeks, sier damene – og gjør seg klar for kveldens tredje kombinasjon; øl og maltchips fra Hogna Brygg, laget av rester fra ølproduksjon.

 

I nabolaget: Hilde Thorstensen Rosvold og Kjersti Einrem var to av 50 damer på Nano. Øltørste menn befant seg på Vikgården med øl, sjuretters og Inge Staldvik.

 

 

 

 

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.